Amb el suport de Càritas, unes 15.000 persones van accedir a un treball al 2017

Durant el 2017, més de 70 mil persones van participar en els programes d'ocupació de Càritas arreu de l'Estat.


Durant el 2017, més de 70 mil persones van participar en els programes d'ocupació de Càritas arreu de l'Estat.
A través de Càritas Espanya hi ha més de 50 empreses d'economia social, entre elles Brins d'Oportunitats i una trentena de botigues de comerç just.

Des de Càritas alerten que la recuperació no està arribant a totes les llars, la desigualtant s'està enquistant, i el  mercat laboral no garanteix unes condicions de vida dignes.

Càritas Espanyola aposta per un model d'economia solidària que, un any més, demostra que és possible oferir un futur digne a través de l'ocupació d'inserció a les persones més desafavorides.

La prova que es tracta d'un itinerari d'èxit queda palesa, un any més, en les dades aportades per l'Informe d'Economia Solidària 2017  presentat avui a Madrid, on es dóna compte de l'activitat desenvolupada en l'últim any per les 70 Càritas Diocesanes de tot el país en aquest àmbit.

Es tracta d'un treball intens que ha aconseguit que 14.941 persones hagin accedit al mercat laboral a través dels programes d'ocupació de Càritas. Aquesta xifra suposa el 21% de les 70.851 persones que han participat en aquests programes a tot l'estat.

La publicació de l'Informe "Economia i Persones" va acompanyat per un vídeo  de 2 minuts de durada, on es recullen experiències personals d'alguns dels usuaris de les iniciatives d'economia solidària impulsades per Càritas:


Participants i perfils
Segons les dades presentades, tant el nombre de participants en els programes i itineraris d'ocupació de Càritas a tot Espanya a 2017, com les persones que han aconseguit un lloc de treball, mantenen la mateixa tendència d'anys anteriors. El mateix es pot dir dels 3.275 voluntaris  i els 1.003 contractats que estan darrere del funcionament dels programes d'ocupació.

El perfil majoritari de les persones que han partipat en algunes dels quatre processos d'inserció laboral de Càritas (serveis d'acollida i orientació per a l'ocupació, activitats de formació, intermediació laboral i accions d'auto-ocupació) són en la seva majoria espanyoles  (51%, davant el 49% d'estrangers), dones  (64%) i majors de 45 anys (El 34%. D'entre 36 i 45 anys són el 29%; de 25 a 35 anys el 25%; i d'entre 16 i 24 anys el 12%).

En quant al seu nivell formatiu, la majoria, el 44%,  tenen formació bàsica, el 25% estudis secundaris, el 16% són batxillers i el 7% universitaris.

Una recuperació econòmica que no arriba a tots
L'activitat realitzada per la Confederació de Càritas en ocupació i economia solidària es porta a terme en un context de recuperació econòmica que, com va explicar Francisco Lorenzo, "a la llum de l'experiència diària de Càritas amb les persones que acompanyem, ha de ser matisat per quatre motius principals, com són que la recuperació no està arribant a totes les famílies, la desigualtat s'està s'enquistant en la nostra societat, la porta del treball segueix tancada per a moltes persones i el mercat laboral no assegura unes condicions de vida dignes ".

Al costat d'això, es detecten certes debilitats en el nostre procés de recuperació econòmica, ja que no s'estan resolent dèficits estructurals, com la persistència d'elevats nivells de privació material, de exclusió social i de pobresa relativa, que ja eren presents el 2008, com ja varen alertar FOESSA i Càritas.

En aquesta realitat social en la qual segueixen presents importants problemes d'exclusió, "la nostra aposta -va assenyalar el director de Desenvolupament Social de Càritas- és generar ocupació i riquesa, però sense oblidar-nos que són les persones i la seva dignitat, i les comunitats, la referència de la nostra feina ". Per això, va afegir,  "a Càritas apostem per una altra forma de fer economia: l'economia solidària, en la qual la persona i la seva dignitat, i en la qual les comunitats es troben al centre".

Impulsar una nova mirada de l'economia
En paraules de Paco Cristóbal, "les iniciatives d'economia social són el millor testimoni que és possible realitzar una activitat econòmica sostenible, amb principis de solidaritat i justícia, procurant el benestar i el desenvolupament de les persones i plantejant el benefici econòmic com un mitjà al servei de l'objectiu principal: la inserció sociolaboral de persones excloses. És a dir, rendibilitat económica al servei de la rendibilitat social".

"Necessitem -va afirmar- més persones, més organitzacions, més empreses i més administracions públiques amb les quals començar a dialogar per transformar la societat i modificar la seva mirada sobre la realitat de la pobresa i de les persones que la pateixen".

Experiències d'èxit amb nom propi
El projecte d'inserció laboral de la Càritas Diocesana de Sant Feliu ha vist la llum i ha començat a caminar. Aquest projecte respon a la necessitat de tenir una eina útil que permeti completar la tasca de la Càritas tancant el cercle que suposa l'atenció als usuaris en risc d'exclusió amb el que és la seva inserció al mercat laboral.

L'empoderament d'aquestes persones per a que siguin autosuficients i no requereixin de cap mena d'acompanyament ni de suport és un dels objectius primordials d'aquest projecte a l'hora de inserir a les persones en el mercat laboral.
Brins d'Oportunitats, Empresa d'Inserció,  intenta treballar amb persones que es troben en aquesta situació i mitjançant el que s'anomena ITINERARI D'INSERCIÓ, acompanyar-lo fins a trobar aquesta sortida cap al mercat laboral. L'itinerari d'inserció consisteix en, a través d'un tècnic especialitzat, fer un diagnòstic acurat de la persona que es troba en risc d'exclusió per tal d'elaborar un pla de formació de les mancances detectades (tan transversals com específiques) i així fer-lo més "elegible" per les empreses susceptibles de contractar-les. Tot això es complementa i es realitza oferint-li, des de  la empresa d'inserció un contracte laboral que el permet obtenir uns ingressos a través d'una feina mentre dura aquest procés.
No s'accepten més comentaris